torstai 3. syyskuuta 2015

Päärynä-inkiväärikakku ja sipulipiirakka







Tuossa pari päivää sitten vanhempani käväisivät kahvilla kun tulivat meidän kylälle näyttelyn avajaisiin. Leivoin sipulipiirakan (kun Loviisan pop up -kahvilassa semmoisen näin ja siitä asti oli tehnyt mieli) ja Päärynä-inkiväärikakun.

Sipulipiirakan tein gluteenittomana, ja se on hyvin perusohje. Eli n. 120g huoneenlämpöistä margariinia ja n. 3,5dl gluteenitonta jauhoseosta (itse käytin semperin) sekä n. 1dl emmental -raastetta sekoitetaan yhteen taikinaksi, joka painellaan voidellun piirakkavuoan pohjalle.
Ennen kuin aloin tekemään pohjaa niin kuorin ja viipaloin 3 sipulia (semmoisia keskikokoisia) ja laitoin kuullottumaan pannulle voihin siksi aikaa kun tein pohjataikinan. Sitten lisäsin pannulle purkin (2,5dl) kermaa ja mausteita (suolaa, pippuria, valkosipulijauhetta ja paprikajauhetta) ja annoin hetken jäähtyä. Sitten juuri ennen kuin kaadoin täytteen pohjan päälle lisäsin siihen n.3dl emmentalraastetta, jota ripottelin hieman myös täytteen päälle. Sitten piirakka sai paistua uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia. Kuvan oton jälkeen ripottelin pinnalle vielä hieman persiljasilppua.

Päärynä-inkiväärikakun tein tällä Niinan unelmia -blogista löytämälläni ohjeella. Olen tehnyt sillä aiemminkin ja todennut ihanaksi kakuksi! Tuolla ohje on ruotsiksi, ja käänsin sen nyt tähän vapaasti. Tämä on yksi lempiresepteistäni tällä hetkellä.

Päärynä-inkiväärikakku

175g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2dl sokeria
2 munaa
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl inkivääriä
1tl vaniljasokeria
½dl vettä (tai kermaa!)
3 päärynää

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (tai tee kuten minä ja vuoraa vuoka leivinpaperilla. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeriseokseen. Lisää vesi tai kerma (tai maito kuten minä tein). Kuori ja viipaloi päärynät pituussuunnassa. Levitä puolet taikinasta vuokaan, lisää puolet päärynöistä. Levitä loput taikinasta päärynöiden päälle ja levitä loput päärynät. Huom. Itse laitoin kaiken taikinan kerralla ja ladoin päärynät (2kpl) suoraan päälle, sillä taikinaa ei kuitenkaan ole tuossa valtavasti. 

Paista uunissa n. 45 minuuttia, kokeile kypsyyttä tikulla. Sihtasin vielä päälle tomusokeria. Inkiväärin maku on kovin mieto, joten sitä voi toki lisätä hieman mikäli haluaa sen maistuvan voimakkaammin. Minulle tuo 1tl on sopiva määrä, juuri semmoinen pieni inkiväärin vivahde tulee siitä. :) 


Mukavaa päivää!

Laura

8 kommenttia:

  1. Herkullisia leipomuksia olet tehnyt, mums mums... Kiva, kun laitoit tuo gluteenittoman pohjan ohjeen. Kokeilenkin ensi kerralla tehdä tuolla ohjeella :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi oli vähän semmonen kokeilu, yleensähän noihin taikinoihin tulee vähän vettä mut tää oli niin kosteeta et ei tarvinu. :)

      Poista
  2. Nam ja viikonloppuna sipulipiirakan tekoon;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siis mulla toi lähti kun näin sipulipiirakkaa myynnissä Loviisassa. Siitä lähtien teki mieli ni pitihän sitä sit heti kokeilla kun tuli tilaisuus. :D

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta, sipulipiirakka menee testaukseen! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kivasta, helposta ja hyvästä kakkuohjeesta! Sain tästä maininon nimpparikakun :)

    PS. Kakun ohjeen kohdalla on nimessä pieni lipsahdus sattunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, itsekin tykkään ohjeesta paljon! :) Ja hupsista, täytyypä korjata. :D

      Poista

Hei! Kiva kun jätät viestin käynnistäsi!