lauantai 9. tammikuuta 2016

hampparit






Uuden vuoden aattona me oltiin siis siskoni luona. Syötiin ns. alkupalaksi sushia ja pääruoaksi tekemisäni pulled chicken (tai suomalaisemmin nyhtökana) -hamppareita. Päätin tehdä mahdollisimman pajon itse, joten ei kun kana uuniin ja sämpylätaikina nousemaan!

Googlettelin jonkin verran ja löysinkin hyviä ohjeita. Kana meni lopulta aika sovelletulla ohjeella uuniin (keittelin kastikkeen tomaattimurskasta, cocacolasta, fariinisokerista, Lidlin chili- sekä steak -kastikkeista, ja jotain mausteitakin siinä oli, ihan maun mukaan) vajaaksi kolmeksi tunniksi johonkin noin 150 asteeseen.

Sämpyläohjeen löysin täältä, ja se oli kyllä todellakin täydellinen. Taikina oli ihanan kimmoisaa leipoa ja sämpylöistä tuli kauniin pyöreitä ja isoja. Ja makukin oli kohdallaan! ;) Tein puolitoistakertaisen annoksen ja siitä pyörittelin 13 sämpylää. Kopioin ohjeen vielä tuonne loppuun jos linkki vaikka joskus lakkaa toimimasta.

Tein vielä siskon luona valkosipulimajoneesia hamppareiden väliin ohjeella jonka olen saanut mieheni kaverilta. Hän on sen bongannut täältä. Kannattaa laittaa öljyä ehkä hitusen vähemmän kuin ohjeessa sillä mielestäni ensimmäisessä satsissa maistui vähän öljy läpi, mutta kun tein toisen satsin (heitettyäni ensimmäisen - vahingossa - lattialle.. :D ) niin laitoin vähän vähemmän öljyä ja majoneesista tuli täydellistä!

Muuten sitten hampurilaisten välissä oli salaattia, tomaattia, suolakurkkua, ketsuppia. Juusto jäi pois, koska sisko unohti sitä ostaa, mutta ehkä se sopiikin paremmin tavallisiin hamppareihin, joita ajattelinkin seuraavalla kerralla kokeilla.

Vielä ehtii siis täksi viikonlopuksi hamppareiden tekoon! Mukavaa kirpsakkaa pakkasviikonloppua! :)

Laura



Hampurilaissämpylät

Aineet
2,5 dl vettä  

4 rkl maitoa 
2 tl kuivahiivaa 
2 rkl sokeria 
8 dl vehnäjauhoja 
1,5 tl suolaa 
2 rkl pehmeää voita 
1 muna

Voiteluun
1 muna 
1 tl vettä 
(seesaminsiemeniä)

Ohje:
Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.

Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikinaa yleiskoneella tai monitoimikoneen sekoitusterällä, kunnes se kiinteytyy. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se on suurin piirtein kaksinkertaistunut.

Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.

Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. No on herkullisen näköisiä hamppareita! :P Itsetehdyt on kyllä aivan vertaansa vailla, vaikka se vähän työlästä onkin niin vaivan väärti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja loppujen lopuksi noissa sämpylöissäkään ei ollut kauhee vaiva kun vaivasin muistaakseni(?) taikinakoukuilla suurimmaks osaks ainakin, kohotukset otti aikaa kyllä mutta esim. sämpylöitten pyörittely oli nopsaa kun taikina oli niin kimmoisaa. :)

      Poista

Hei! Kiva kun jätät viestin käynnistäsi!