lauantai 27. joulukuuta 2014

Joulun aika & Tiramisu -resepti









Joulu. Oli se taas niin ihana. Nopeasti vaan meni ohi, aina se yllättää. Toisaalta jos se kestäisi kovin kauan niin eihän sitä jaksaisi. Vähän sama vaikka jouluruokien kanssa; jos niitä syötäisiin läpi vuoden niin eipä niitä niin odottaisi jouluna. (meillä kyllä vielä ruokia jäljellä, jääkaapissa ja pakkasessa että taitaa "joutua" syömään muulloinkin kun jouluna)

Mutta niin, oikein kiva joulu. On syöty, nautittu, leikitty, löhöilty, kyläilty, kestitty. Tein jouluaaton kahville Tiramisua ja oi että kun olikin hyvää! Laitan ohjeen tuonne perään, sillä tämä herkku käy mainiosti uudenvuoden juhliinkin! Amaryllis puhkesi kukkaan juuri jouluksi, aika hyvä ajoitus. Suklaata on vielä jäljellä ihan järjettömät kasat, vaikka ei itselle taidettu ostaa kuin yksi suklaarasia. Täytyy muistaa ensi vuonna, ettei osteta sitä yhtäkään. :D No, uuteen vuoteen aikaa minulla niitä syödä, sitten alkaa perinteinen karkiton tammikuu, taitaa olla jo viides vuosi putkeen. Ja muutenkin, tosi klisesesti, alkaa "uusi elämä". ;)

Pikkusisko sai lahjaksi nukkekodin ja sillä on kovasti leikitty. Tänään vähän suunnittelin pientä alennusmyyntikeikkaa ja ehkä leffaa isomman kanssa, mutta saa nyt nähdä. Kivoja nämä joutilaat päivät. :)

Mitenkäs teillä?

Laura

Tiramisu
gluteeniton
(8-10 annosta)

pohja:
4 munaa
1,5dl sokeria
3/4dl perunajauhoja
3rkl gluteenittomia jauhoja
1tl leivinjauhetta

Kostutus:
1,5dl kylmää (espresso)kahvia

Täyte:
1prk (250g) mascarponea
4rkl Amaretto -likööriä
2 keltuaista
1dl sokeria
2 valkuaista
3,33dl kuohukermaa

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa ne muna-sokerivaahtoon samalla varovasti sekoittaen. Levitä pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa n. 10 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota pohjapaperi. Jäähdytä ja tee sillä välin täyte. 
Vatkaa mascarponen joukkoon likööri, keltuaiset ja puolet sokerista. Vaahdota valkuaiset lopun sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot parissa erässä täytteeseen.
Leikkaa pohja kahteen osaan ja nosta toinen reunalliseen suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kostuta kahvilla. Levitä ppuolet täytteestä pohjalle, nosta toinen pohja päälle ja kostuta. Levitä loppu täyte päälle ja peitä varovasti foliolla. Anna vetäytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Enne tarjoilua poista folio ja sihtaa päälle runsaasti kaakaojauhetta. 

Olen tämän ohjeen muokannut Valion & Alkon Juusto&Viini -kirjasta löytyvästä reseptistä.

7 kommenttia:

  1. Ihania kuvia ja niiiin kaunis amaryllis ♥ Minulla ei tänä vuonna ollutkaan amaryllistä, mutta vielähän ehdin sellaisen hankkia. Valkoinen menee kodin koristeena vielä pitkään. Kiitos gluteenittomasta ohjeesta! Uskon, että menee joku kerta kokeiluun, kun taas tarvetta gluteenittomalle herkulle ♥ Täällä myös edessä karkiton/herkuton tammikuu. Mukavaa viikonloppua, Laura ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Mullakaan ei joka vuosi ole amarylllistä, olen enemmän ollut jouluruusu- ja hyasintti-ihminen. No, nekin on tänä vuonna löytynyt (jouluruusu ei oikein edes kuki vielä) mutta kun hyasintit oli jouluaattoa lähestyessä uhkaavasti jo menossa "yli" niin pyysin miestä tuomaan joko niitä tai amarylliksen (valkoisena tietty, jotenkin joulukukat on mulla aina valkoisia, mikäli itse saan päättää ;) ) ja hyvän valinnan teki!

      Poista
  2. Minäkin voisin liittyä karkittomaan tammikuuhun :P Tsempataan toinen toisiamme!

    Kiitos tiramisu-ohjeesta, pitää testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, liity ihmeessä! :) Jossain vaiheessa tekee aina tiukkaa, mut sit se onkin jo ohi. :D Ja lipsahduksesta rapsahtaa toinen kk perään. ;) Ei nää siis mitään sääntöjä ole, vaan näin mulla. ;) Tiramisu oli kyllä ihanaa...

      Poista
  3. Voi vitsiläinen kun voisikin viettää rauhassa välipäiviä nim. kateellinen :D Tänään oli työpäivä ja heti aamuvuoro ettei pääse totuus unohtumaan! Mutta kyllä täälläkin silti jotain kivaa keksitään vielä lomalla, leffa reissu ainakin mikä mikä maahan <3 Mukavia viimosia tämän vuoden päiviä sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Baaah, poistin kommentin kun piti lisätä. Mutta siis: Mä voin sitten olla kateellinen palkkapäivänä. :D Käytiin katsomassa Madagaskarin pingviinit ja hauskaa oli! :) Mitähän muuta siinä oli...? :D

      Mutta siis leffassa pitäisi käydä paljon useammin kuin mitä tulee käytyä, nytkin tuntuu että olis paljon katsottavaa nyt ja tulossa!

      Poista

Hei! Kiva kun jätät viestin käynnistäsi!